חוק ביטוח בריאות

חוק ביטוח בריאות ממלכתי קיים החל משנת 1995 ובעצם מסדיר את מתן שירותי הבריאות לאזרחי מדינת ישראל. בניגוד למדינות מערביות גדולות כמו ארצות הברית בהן לא כל אזרחי המדינה מחזיקים בביטוח בריאות, החוק מבטיח שוויון ושירותי בריאות לכל אזרח דרך קופות החולים השונות. החוק מבטיח כי כל אדם ללא הבדל מעמד ויכולת כלכלית יזכה לשירותים רפואיים במידת הצורך.

לפני חוק הבריאות הממלכתי קופות החולים נתנו שירות לאזרחים שבחרו לבטח עצמם דרך קופת חולים באופן עצמאי. מי שלא יכול היה להרשות לעצמו לשלם לקופת החולים, לא זכה לכל כיסוי במקרה ונזקק לשירותים רפואיים. כך נוצר מצב בו קופות החולים לא היו שוות, שכן אם קופת חולים אחת זכתה ליתר הצלחה ויותר חברים, היא יכלה להרשות לעצמה לספק יותר שירותים רפואיים, בעוד שקופה חלשה יותר סיפקה פחות שירותים לחבריה.

מאז כניסת חוק ביטוח בריאות ממלכתי כל אזרח המדינה משלם מדי חודש את דמי הביטוח הלאומי על פי הכנסתו ומעמדו. כספי הביטוח מועברים לקופות החולים וכל אזרח נדרש לבחור באחת מבין ארבע קופות החולים הפועלות בישראל.

כל אזרח רשאי להירשם לאחת מקופות החולים ללא קשר לגילו ומעמדו ודרכה לקבל את השירותים הכלולים בסל הבריאות לאותה שנה. כל ילד שנולד במדינת ישראל נרשם באופן אוטומטי לקופת החולים בה רשומים הוריו, בדרך כלל קופת החולים של האם.

חיילים אשר משרתים בצבא מקבלים שירותים רפואיים ומבוטחים על ידי הצבא אך עדיין נשארים רשומים באותה קופת החולים בה היו רשומים עד לגיוסם. מרגע השחרור חיילים חוזרים להיות חברים באותה קופת החולים אלא אם החליטו לעבור קופה. ככלל חוק הבריאות מאפשר לכל אזרח לעבור מקופת חולים אחת לשנייה. כל רישום לקופת חולים או מעבר מקופת חולים אחת לשנייה, מתבצע דרך דואר ישראל בו תתבקשו לשלם אגרה ולמלא טופס בקשת מעבר.

על פי חוק ביטוח הבריאות הממלכתי מדי שנה נקבע סל בריאות על ידי וועדה שמורכבת מרופאים, מדענים ואנשי ציבור, אשר קובעים אילו תרופות יכללו בסל הבריאות לאותה השנה והסל תקף על כל ארבע קופות החולים הפועלות בישראל באופן שווה. הוועדה שוקלת בקשות להכנסה של תרופות חדשות לסל ומחליטה האם להוציא תרופות מסוימות מן הסל. הוועדה מנסה לספק את התרופות שיענו על הצרכים של מרבית האוכלוסייה ובכל זאת עדיין ישנם אזרחים שסובלים ממחלות שאינן שכיחות ונאלצים לשלם על תרופות יקרות מכיסם, שכן אילו אינן נכללות בסל הבריאות.

קופות החולים השונות מחויבות לספק שירותים הכוללים אספקת תרופות שכלולות בסל הבריאות במחיר מסובסד ותרופות שאינן כלולות בסל הבריאות במחיר מלא. שירותים של אבחון רפואי במגוון תחומים, טיפולים שאינם דורשים אשפוז כמו טיפולים נפשיים, שיקום הכולל פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, רפואת שיניים ועוד. סל הבריאות מגדיר קריטריונים ספציפיים לכל תרופה ואדם אשר לא עומד בקריטריונים לא זכאי לקבל התרופה.

למרות שחוק הבריאות הממלכתי מבטיח שוויון לכל ונועד לספק שירותי בריאות לכלל אזרחי מדינת ישראל, המצב בשטח שונה מעט. מכיוון שסל הבריאות יכול להכיל רק כמות מוגבלת של תרופות בשנה, קבוצות רבות של חולים מוצאות עצמן ללא כיסוי, למרות שהן משלמות את דמי הביטוח כמו כל אזרח אחר.

בנוסף, כל קופת חולים מציעה כיום גם ביטוח משלים שמספק שירותים מורחבים וביטוח סיעודי בתשלום נוסף:

ביטוח סיעודי קופת חולים כללית

ביטוח סיעודי קופת חולים מכבי

לאומית סיעוד – ביטוח סיעודי של קופת חולים לאומית

מאוחדת זהב – ביטוח סיעודי של קופת חולים מאוחדת

כך נוצר מצב בו אין באמת שוויון בין כל המבוטחים ואלו הנמצאים במצב כלכלי נמוך, אינם יכולים להרשות לעצמם את הביטוחים המשלימים וכך לא יכולים לקבל שירותים רפואיים מסוימים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר